Vestervig
 
 

 Vestervig
Vestervig er en by med megen atmosfære på grund af byens mange smukke gamle
bygninger,  som rummer minder fra en tid som kulturcentrum. Men først og fremmest
er Vestervig kendt for sin store kirke, som ligger ca. 1 km udenfor byen.
 

Vestervig Kirke er den største landsbykirke i hele Norden, og i middelalderen var her bispesæde.
 Til kirken knytter sig sagnet om Liden Kirsten og Prins Buris, en ulykkelig kærlighedshistorie. Liden Kirsten, der var halvsøster til Valdemar den Store, havde et kærlighedsforhold til Prins Buris, broder til Dronning Sofie. Da Valdemar opdagede forholdet, lod han Liden Kirsten danse til døde. Hun blev begravet på Vestervig Kirkegård. Prins Buris blev blindet, gildet og lænket til kirken, så han lige kunne nå Liden Kirstens grav. Da han døde, blev han begravet i samme grav som Liden Kirsten. Det er stadig en tradition, at brude lægger en buket på graven. 

 I 1800-tallet var også Vestervig By et betydeligt centrum på egnen. F.eks. findes her fra gammel tid et Thinghus med arrest. På Thinghuset holdes der endnu i vore dage retsmøder, skønt selve arresten er nedlagt for mange år siden. Thy’s første sygehus blev opført i Vestervig, ligesom her var dommerkontor og dommerbolig – det er de smukke gule bygninger på Vestergade. Disse gule bygninger
fungerer i dag som musikskoler; en kommunal musikskole og Vestervig Kirkemusikskole. Vestervig kirke har et af landets allerfineste orgler, så det er oplagt, at en af Danmarks tre kirkemusikskoler ligger i Vestervig. 
 Ved det gamle apotek findes en apotekerhave med krydderurter og lægeurter, og i Klosterparken midt i byen kan man puste ud og nyde madkurven ved borde og bænke. Og hvad med at runde af med et spil petanque? Banen er til fri afbenyttelse! På vejen fra kirken mod Krik ligger den smukt restaurerede »Klostermølle«, bygget i 1860 efter hollandsk forbillede, og næsten lige ved siden af møllen ligger »Æ Beeshus«, en lille udstillingsbygning, der giver indblik i områdets historie, bl.a. studehandelen. Lige udenfor Vestervig by ligger det store feriehusområde »Kærgården«, med ganske kort afstand til Limfjorden.

 
 
 
Sidst opdateret: 25-12-2006 af Eli Holm Nicolaisen